Selecteer een pagina

TYPELESSEN –

VINGERVAARDIG

VOOR KIDS

Leren typen is net zo belangrijk als het leren van een goed handschrift. Op school wordt steeds eerder begonnen met het werken met laptops.
Leer nu blind typen en win honderden (!) uren aan speel-, sport- en vrije tijd!!! Wie wil dat nou niet???

    • De leukste typecursus voor kinderen, scholieren en volwassenen

      Persoonlijke begeleiding

      Online oefenen, thuis & begeleid

      Kleine groepen, veel persoonlijke aandacht

      Aanpassingen mogelijk voor dyslexie

      100 aanslagen per minuut en max. 2% fout = typediploma!

Waar? Wanneer?

De zomervakantie is voorbij, het najaar komt eraan! En dat betekent dat we weer van start gaan met de typecursus. De locaties voor het eerste blok staan vast, voor de rest van het jaar ligt de planning nog niet helemaal vast. Nog even puzzelen hoe de cursus goed in de lesroosters en vakantieroosters van alle scholen past!

Heb je vragen? Of wil je op de hoogte blijven van een locatie? Laat het me vooral weten!

Gedurende het schooljaar geeft Gewoon Typejuf les in o.a. Beusichem, Bunnik, Culemborg, Geldermalsen, Heukelum, Kerk-Avezaath, Leerdam, Utrecht. Vraag gerust naar de mogelijkheden.
​NB Wordt er nog geen typeles bij jouw op school gegeven en je zou wel graag typeles op school willen laten verzorgen, vraag dan naar de mogelijkheden om Gewoon Typejuf op locatie te laten komen.

Indeling van het jaar

Hiernaast kun je zien hoe de indeling van het jaar is. Er start 3x per jaar een cursusronde.

Het eerste blok loopt van september tm november.

De invulling van het tweede en derde lesblok (startweek / lesweken) is nog niet bekend. Zodra dit duidelijk is, dan zal het op de site worden aangepast.

Kosten

De typecursus  bestaat uit 10 groepslessen en wordt in de laatste les afgesloten met een examen en (indien gehaald) diploma. De deelnemers oefenen ook thuis, er is dus een computer met internet nodig.
Kosten voor deze cursus inclusief examen zijn € 184,50.

Hoi Karin! Ik wou je nog even bedanken voor de blind typecursus, ik heb er heel veel aan, vooral nu met mijn eindwerkstuk!! Het typen gaat heel makkelijk en snel dus heel erg bedankt!!

Sacha, groep 8

Ik wou dat ik op een typemachine had leren typen. Mijn typejuf had er een keer eentje naar de les meegenomen. Echt super gaaf. Ik vraag er een voor mijn verjaardag!

Bratt, groep 6

Karin, dankjewel dat je zo geduldig, vriendelijk en attent bent. De manier waarop je me elke keer weer motiveert en goede tips geeft is zo prettig. Ik had me geen beter juf kunnen voorstellen.

Alona (53), energetisch therapeut

Allereerst super dank voor alle updates tijdens de typecursus, was heel leuk om te lezen, natuurlijk ook alle opmerkingen over Nick. Wij hebben hier gezien dat hij er ontzettend zin in had en elke week met veel plezier naar je toe ging. Hij vertel ook met trots hoe goed het gaat en hij kijkt al weer uit naar maandag. 

Wij zijn graag bij de diploma uitreiking. Tot dan! En… nogmaals dank je wel.

Chantal, moeder Nick (groep 7)

Juf Karin is al heel enthousiast en geeft veel complimentjes. Ze kijkt altijd bij elke leerling wat diegene nodig heeft en ze kan super goed motiveren.

Elvie, groep 8

In mijn vak is verslaglegging enorm belangrijk. Wat een tijdwinst zal me deze vaardigheid brengen.

Monique (38), doktersassistente

Leren blindtypen vond ik echt wel lastig. Maar gelukkig wist juf Saskia altijd wel een oplossing, waardoor het typen daarna weer beter ging. Zonder haar had ik het nooit geleerd.

 

Aya, groep 8

 

Het leukste vond ik dat je badges kon gaan verdienen bij sommige oefeningen. Het gaf wel een extra cool gevoel als ik die haalde.

 

Jules, groep 7

 

Mijn zus deed een online typecursus en was bijna een jaar bezig. Ik heb VingerVlug gedaan en was lekker in 10 weken klaar! Ik kan nu zelfs beter dan haar typen.

Luke, groep 7

Het beste voorbeeld geef je zelf, nietwaar? Hoe kan ik van mijn guppies verwachten dat ze snel typen, als ik dat zelf niet kan? Hoogtijd dus dat ik dit onder de knie kreeg.

Marieke (29), basisschooldocent

 Zoooooo trots ben ik op mezelf! Ik ben 3x zo snel geworden en heb de helft minder fout, zei mijn juf. Ik merkte het ook al op school. Gaaf, hè?

Vivian, groep 8

Ik vond het best lastig om blind te leren typen, maar ik ben super blij dat ik het heb gedaan.

Vince, groep 7

Typeles is het beste cadeau wat mijn moeder me heeft kunnen geven toen ik 12 was. Alleen de cijfers op het Numpad had ik nog steeds niet lekker onder de knie. Deze heb ik bij Gewoon Typejuf met het typeprogramma VingerVlug binnen notime geleerd.

Robert (46), chiropracter

Juf Karin doet haast elke les met ons leuke spelletjes om het typen op een leuke manier te oefenen.

Lina, groep 6

Juf Karin is altijd positief en daar door is het leren blindtypen echt veel leuker.

Levi, groep 7

FAQ

Veel Gestelde Vragen

Hoeveel moet je thuis oefenen?

Het beste is om elke dag even te oefenen. Typen is iets wat je leert door het vaak en regelmatig te doen. Niet iedereen hoeft evenveel te oefenen. De één vindt het gemakkelijker om typen te leren dan de ander. Een richtlijn is 15-30 minuten per dag. Dit is essentieel om te leren blindtypen.

Kan ik overal oefenen?

Het typeprogramma VingerVlug werkt via het internet. Je logt in en dan kan je aan de slag. Dus overal waar je internet hebt, kan je met het programma oefenen.

Voor welke leeftijd is de typecursus geschikt?

Doorgaans geef ik les aan kinderen van groep 6-7-8-brugklas. Er zijn altijd uitzonderingen natuurlijk.

Denk bijvoorbeeld aan kinderen met een mindere fijne motoriek waardoor schrijven erg lastig is. Maar denk ook aan kinderen met dyslexie; zij gaan vaak na het volgen van typeles met sprongen vooruit.

En denk ook aan kinderen die al heel erg graag dingen op de computer doen, dan kunnen ze beter meteen de juiste manier van typen aanleren, voordat ze eerst zichzelf maniertjes gaan aanleren.

Belangrijk is om in te schatten of het maken van het dagelijkse huiswerk haalbaar is voor je kind.

Mijn kind is 1-handig. Kan hij/zij ook leren blindtypen?

Ook als 1-handige kun je zeker wel leren blindtypen. Wat geldt voor 10 vingers geldt net zo voor een kleiner aantal vingers: je leert beter en sneller te typen. Extra hulpmiddelen zijn niet nodig, je leert wegwijs te worden op je eigen normale keyboard.

Ik kijk vooral per leerling wat haalbaar is, omdat elke 1-handige uniek is natuurlijk. Maar je leert in ieder geval al je bruikbare vingers in te zetten. Ook leer je werken met plaktoetsen om de hoofdletters makkelijk te typen.

Leren blindtypen & dyslexie... gaat dat goed samen?

Als je dyslexie hebt, vind je lezen (en schrijven) vaak lastig. Je spiegelt, draait en verwisselt letters. Daarom is het voor dyslecten extra moeilijk om te leren blindtypen. Dankzij mijn persoonlijke begeleiding hoeft dit gelukkig geen probleem meer te zijn.

Blind leren typen draagt bij aan de ontwikkeling van het letter- en woordbeeld. Het zorgt ervoor dat schrijven automatisch gaat en makkelijker wordt. Hierdoor verbeteren je leerprestaties én neemt je zelfvertrouwen toe. Door vaak en met regelmaat te typen, vinden vingers na een paar weken al hun weg op het toetsenbord en worden ze steeds vingervlugger. Sneller klaar met het huiswerk en je verslagen, én als bonus ook nog eens met minder energie.

In het typelesprogramma van VingerVlug kun je het lettertype waarin de oefeningen worden getoond aanpassen. Je hebt de keuze tussen het schreefloze lettertype Open Sans en Open Dyslectic. Hoe goed een lettertype voor jou werkt, is persoonlijk. Maar als je een lettertype gebruikt dat goed bij jou past, word je minder snel moe bij het lezen. Voor veel mensen met dyslexie is dat sowieso een schreefloos lettertype. We raden dan ook aan om uit te proberen wat het beste werkt.
Ook kun je de achtergrond kleur van elke oefening aanpassen, hierdoor verminder je het contrast. Op deze manier kun je met leesproblemen en/of dyslexie prettiger lezen.

Wat zijn de eisen voor het typediploma?

Voor het diploma moet je blind typen met 10 vingers en minimaal 100 aanslagen per minuut halen en maximaal 2% fout.

Is het typediploma officieel erkend?

Nee, een officieel erkend typediploma bestaat er in Nederland niet. Als er ergens gesproken wordt over een erkend typediploma, betekent dit dat het wordt erkend door de organisatie die het diploma afgeeft. Voor het behalen van het diploma moeten leerlingen met 10 vingers blind typen zoals is aangeleerd, met minimaal 100 aanslagen per minuut typen, maximaal 2% fout.

Als je het type-examen niet kan halen, krijg je dan geen diploma?

Voor iedereen die goed zijn best heeft gedaan, maar toch niet kan voldoen aan de eisen, is er een certificaat. Je moet dan natuurlijk wel met 10 vingers typen op de goede manier.

Als je toch graag wil gaan voor een diploma, is er een mogelijkheid om een her-examen in te plannen. Hier zijn extra kosten aan verbonden.

Je krijgt 2 weken de tijd om extra te oefenen en in overleg prikken we een datum voor het her-examen. Locatie van her-examen gaat ook in overleg.